Wanneer je konijn is overleden of geëuthanaseerd, kan er van alles op je afkomen; verdriet, afscheid nemen, het maatje is nog thuis, hoe vertel ik het de kinderen, wat doe ik met het dode lichaam…
De belangrijkste punten zetten we voor je op een rijtje.
Het dode lichaam
Wat wil je met het lichaam van je overleden konijn? Wil je het begraven? En waar dan, in je eigen tuin of op een dierenbegraafplaats? Of laten cremeren? Alle mogelijkheden en wat wel en niet toegestaan is vind je hier.
Afscheid maatjes
Is er nog een maatje thuis? Voor het konijnenmaatje is de mogelijkheid tot afscheidnemen van belang. Laat deze, als het kan, op eigen wijze afscheid nemen. Hiermee kun je voorkomen dat het konijn blijft wachten op het maatje. Meer over afscheid van konijnenmaatjes vind je hier.
Afscheid gezinsleden
Het kan zijn dat er gezinsleden afwezig zijn, die graag afscheid van het overleden dier willen nemen.
Of misschien zijn er andere huisdieren die afscheid willen nemen? Als het enkele dagen duurt, moet je rekening met de temperatuur houden. Tips vind je hier.
Kinderen en de dood
Hoe vertel je kinderen dat hun konijn is overleden? Hoe help je hen met hun verdriet?
Dat lees je hier.
Aandenken aan je konijn
Veel mensen willen graag een aandenken aan hun konijn. Als het gecremeerd wordt kun je de as in een mooie urn bewaren.
Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om een prachtige herinnering aan je dier te (laten) maken.
We hebben een aantal mooie <hier> voor je uitgelicht. (Aan deze pagina wordt nog gewerkt!)
Uitvaart
Je wilt je konijn een waardig afscheid geven, een uitvaart. Dat kan.
Het inlichten van instanties
Dierenarts:
Als je konijn niet in bijzijn van je dierenarts is overleden, is het handig deze even in te lichten. Zo voorkom je dat je op latere tijdstippen post of mail krijgt met een oproep voor bijvoorbeeld vaccinatie voor je overleden konijn. Dat kan pijnlijk zijn en het is gemakkelijk te voorkomen.
Verzekering:
Heb je een verzekering voor je konijn? Dan moet je de verzekeraar op de hoogte brengen van het overlijden. In de meeste gevallen heb je daarvoor een overlijdensverklaring van de dierenarts nodig, of een nota van de euthanasie, het crematorium of de begraafplaats. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden.
Registratie opzeggen:
Is je konijn gechipt? Dan moet je de registratie hiervan opzeggen. Er zijn verschillende registratie instanties en je vind ze hier.
En last but nog least: als er een maatje overblijft dan zul je een nieuw vriendinnetje of vriendje voor hem/haar moeten regelen. Misschien ben je daar zelf nog niet aan toe, maar voor een konijn alleen is een maatje (in de vorm van een soortgenoot) echt belangrijk. Het biedt veiligheid, warmte, gezelschap, het wast op de plekjes waar het konijn zelf niet bij kan etc.).
Hoe je dit aanpakt lees je hier.