Afscheid door gezinsleden

Is jullie konijn overleden en heeft nog niet iedereen afscheid kunnen nemen?
Je kunt het thuis opbaren zolang het maar koel genoeg is.

De gemiddelde huistemperatuur is 18º-20ºC. Een overleden dier kan hier een paar uur tot 1 dag bewaard worden, daarna kan het noodzakelijk zijn voor koeling te zorgen.
Zorg er voor dat het op de meest koele plek ligt, leg indien mogelijk bevroren koelelementen onder het konijn (vermijd direct contact met bijvoorbeeld een theedoek of laken). Zet eventueel de verwarming laag, ramen open, en plaats een ventilator. Een mobiele airco houdt de omgeving op een constante (lage) temperatuur.
Er kunnen lichaamsvloeistoffen verloren worden omdat het lichaam ontspant: leg iets onder het konijn wat dit opvangt.

Je kunt een konijn mooi opbaren in een speciaal daarvoor bestemd begraafdoosje; maak hierin een bedje van hooi of stro en leg het dier erin. Je kunt het versieren met bloemetjes of gedroogde kruiden. Een mandje, kussentje of dekentje kan natuurlijk ook. Volg je eigen gevoel of laat de kinderen kiezen. Lijkstijfheid treedt bij een konijn in ongeveer een half uur tot een uur op. Het is fijn als het lichaam hervoor al in een mooie houding ligt.

Zijn er andere huisdieren die misschien afscheid van het konijn willen nemen, zoals de hond?
Geef ze in elk geval de mogelijkheid, dit kan voorkomen dat ze hun overleden vriendje of vriendinnetje gaan zoeken. Nooit dwingen!
Leg hiervoor het lichaam op een plek waar de hond (of ander huisdier) gemakkelijk bij het konijn kan kijken en er aan snuffelen. Ieder dier neemt op een eigen manier afscheid, van een keer langslopen tot een uitgebreide wasbeurt.
Als het mogelijk is, geef ze dan een 2e moment tot afscheid nemen, bijvoorbeeld de volgende dag.

Konijn Vlo, opgebaard in een mandje