Een nieuw konijn?

Het verlies van je konijn kan pijn doen en misschien moet je er niet aan denken om een nieuw konijn uit te zoeken. Maar als er een maatje alleen achtergebleven is kan deze wel behoefte hebben aan een nieuw maatje.

Een nieuw maatje
Natuurlijk moet je zelf je verdriet verwerken, maar in deze periode is je achtergebleven konijn leidend. Kijk dus goed naar het konijn, geef het in elk geval een aantal dagen de tijd. Zo kun je zien of er gedragsveranderingen optreden. Voor de meeste konijnen geldt; hoe eerder een nieuw maatje, hoe beter! Als je konijn ‘ziek van verdriet is’ moet je zo snel mogelijk op zoek gaan, als je konijn goed blijft eten en zich niet afzondert kun je even de tijd nemen. Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader.

Waar vind je een nieuw maatje?
Er zijn veel konijnen opvangen waar heel veel konijnen op een gouden mandje wachten. Een opvang kun je hier vinden. Ook de asielen van de Dierenbescherming hebben meestal veel konijnen zitten. Kijk hiervoor op www.ikzoekbaas.nl. De meeste opvang- en asielkonijnen worden gecastreerd en gevaccineerd voor ze uitgeplaatst worden. Dat hoef je dan niet zelf meer te regelen.
Je kunt natuurlijk ook een konijn bij een fokker kopen. Controleer of dit geen broodfokker is, ga langs, vraag of de fokker lid is van een vereniging, zoek op internet naar recensies, etc.
De dierenwinkel die nog konijnen verkoopt, koopt deze meestal bij een broodfokker. Aanschaf via deze weg raden wij af!

Koppelen
Nu kun je niet zomaar een nieuw konijn bij jouw konijn in de ren zetten. Grote kans dat dit op een serieus gevecht uitloopt! Konijnen moet je ‘koppelen’. Bij de meeste konijnen opvangen kan je konijn op koppelvakantie; tijdens een koppelvakantie kiest jouw konijn zelf een maatje uit (nou ja, geholpen door de mensen daar die een goeie inschatting voor een match kunnen maken) en de konijnen kunnen onder begeleiding aan elkaar wennen. Als een nieuw koppel kunnen ze weer naar huis!
In de meeste asielen kan er wel een zogenaamde ‘speeddate’ plaatsvinden; een korte ontmoeting tussen jouw konijn en een ander konijn (of meerdere) om te zien of er een mogelijke match is. Dan moet je thuis nog verder koppelen.
Heb je hier geen ervaring mee? Neem dan contact met mij op, ik kan je op locatie helpen met koppelen, adviseren of een geschikte deskundige aan je voorstellen.

Uit het oog, uit het hart?
‘Als ik een nieuw konijn erbij haal, wil dat dan zeggen dat ik mijn overleden konijn vergeten ben?’
Nee, zeker niet! Een dier wat je lief is en wat je verliest vergeet je niet, het leeft voort in je hart. Het kost tijd om dit te verwerken.
Een nieuw konijn kan het overleden konijn ook niet vervangen, het kan je wel helpen met het verdriet verwerken en weer een glimlach op je gezicht toveren.
En voor het maatje is het belangrijk, écht.

Heppy en Hannah in hun liefdesnestje