Rouwen om een konijn

Rouwen is onlosmakelijk verbonden met verlies. Het verlies van iets wat van grote betekenis was voor jou. Dat kan verlies van mensen zijn, of van gezondheid of je baan. Of je konijn.

Rouwen is de manier waarop we omgaan met het verlies. Verlies van een dierbare brengt hevige emoties met zich mee. Verlies van een huisdier ook. De sterkte hiervan is niet afhankelijk van de diersoort maar van de band die je met dat huisdier had. Mensen die verdriet hebben om het verlies van een konijn, durven dat niet altijd toe te geven. Er rust nog veel onbegrip op rouwen om huisdieren. En dat terwijl voor de meeste huisdier-eigenaren, het huisdier een (volwaardig) lid van het gezin is. Wanneer je echter je gevoelens ontkent en onderdrukt, en niet erkent dat je in een rouwproces zit, kan dit problemen opleveren voor je gezondheid. Mentaal zowel als fysiek. Het erkennen van je verdriet, van je rouw om je konijn, is dus heel belangrijk.

Hoe verwerk je het verlies?

Allereerst; door het te erkennen. Geef aan jezelf toe dat je verdriet hebt. Vertel het aan mensen die je kunnen begrijpen, deel je verdriet. Dat kan in je gezin zijn, bij je familie, in je omgeving, op je werk. En begrijpen je collega’s je verdriet niet helemaal? Binnen FaceBook groepen die over konijnen gaan zie je steeds vaker een bericht van iemand die zijn/haar konijn is verloren. De reacties op zo’n bericht zijn meestal hartverwarmend. Liefhebbers begrijpen je verdriet maar al te goed.

Afscheid nemen is belangrijk Is je konijn pas overleden? Neem dan de tijd om afscheid te nemen. Doe wat voor jou goed voelt; knuffel je konijn, geef het een mooie laatste rustplaats of een mooi gedenkplaatsje in huis waar de urn met as staat. Schrijf je gevoelens van je af in een gedicht. Of een lieve brief die je meegeeft aan je konijn. Rituelen in de vorm van een begrafenis, een crematie, kunnen je helpen met je verdriet.

Rouwproces – Stadia van rouw

  • Anticipatie
  • Crisis
  • Beproeving
  • Reconstructie

Anticipatie
Voorafgaand aan het overlijden, het besef dat het niet lang meer duurt tot het einde. Vaak voel je ontkenning en je kunt overspronggedrag vertonen, dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld de was gaat doen in plaats van lekker je konijn aaien. Nu afscheid van je konijn nemen is heel belangrijk in het rouwproces. Is je huisdier onverwachts overleden en is het niet mogelijk (bijvoorbeeld na een aanrijding) om fysiek afscheid te nemen, dan kan een afscheidsbrief schrijven helpen

Crisis
Na het overlijden. In deze fase functioneer je als een robot, je bent er niet echt ‘bij’. In shock zijn is mogelijk. Ongeloof, desoriëntatie, intens verdriet, een emotionele molen… zijn termen gerelateerd aan deze fase. Hoe lang deze fase duurt verschilt per persoon, maar een aantal dagen tot een aantal weken is mogelijk.

Beproeving
Je weet dat je konijn dood is, maar je pakt nog steeds eten… je denkt dat je het nog hoort… Nee, je bent niet gek aan het worden, het is een normaal onderdeel van het rouwproces. Het gaat weer over. De dagelijkse impact op je leven doet zich nu gelden. Neerslachtig zijn, depressief, schuldgevoelens naar jezelf of naar de dierenarts toe; dit zijn gevoelens die je kunt ervaren.

Reconstructie
Herstel van je ‘gewone’ leven. Misschien is het tijd voor Bij konijnen die een maatje hebben achtergelaten moet je vaak al snel handelen en een nieuw maatje voor het achtergebleven konijn gaan zoeken. Ook al ben je daar zelf nog niet aan toe. De reconstructie fase, is de fase waarin mensen eventueel toe zijn aan een nieuw huisdier. Niet iedereen wil een nieuw huisdier en voor sommigen kan het heel lang duren voor ze het weer aandurven. Hou rekening met het volgende: – Bedenk dat een nieuw konijn een ander individu is dan jouw overleden konijn en dat het niet een vervanging ‘van’ is. Het zou niet aan de ‘hoge’ verwachtingen kunnen voldoen. – Het opnieuw opbouwen van een band met je nieuwe konijn kost tijd en energie. – Je kunt schuldgevoelens hebben tegenover het overleden dier.

Over het algemeen rouwen we gemiddeld 8,5 maanden om een huisdier, maar het duurt zolang het duurt, je kunt het niet versnellen. De sterkte van de band met je konijn en de manier waarop het sterft, hebben invloed op het rouwproces. Als je je dier op een traumatische manier bent verloren, kan het moeilijker zijn je verdriet te verwerken. En als je konijn echt oud geworden is en jij vele jaren met hem/haar hebt doorgebracht, dan kan het aanvoelen als afscheid van een geliefde.

Was jouw konijn een hulpdier? Dan kun je daar een sterke band mee hebben gehad en kun je veel verdriet ervaren.


Heb je problemen met het verwerken van je verdriet?

Neem dan gerust contact op met een specialist, een psycholoog gespecialiseerd in rouwverwerking. GZ psycholoog Nienke Endenburg is gespecialiseerd in rouwverwerking om dieren.